top of page

Αποτελέσματα έρευνας



Hellas Freedivers training

Πριν από μερικές ημέρες έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα ψηφοφορία από τη σχολή ελεύθερης κατάδυσης HELLAS FREΕDIVERS, που απευθυνόταν σε ελεύθερους δύτες και ψαροτουφεκάδες. 723 άτομα έδωσαν απάντηση στο ερώτημα " Όταν καταδύεστε βγάζετε τον αναπνευστήρα από το στόμα μετά την τελική εισπνοή ; " Το 89% (645 άτομα) απάντησαν ΝΑΙ, ενώ το 11% (78 άτομα) απάντησαν ΟΧΙ.

Ο εκπαιδευτής της σχολής Κώστας Μαδούρος μας εξηγεί τη σημασία και τις επιπτώσεις της κάθε απάντησης. " Κάθε άνθρωπος που ασχολείται με οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα οφείλει να ενημερώνεται για τους κανόνες που τη διέπουν, και κυρίως σχετικά με όσα έχουν να κάνουν με την ασφάλειά του. Στο δικό μας χόμπυ υπάρχουν λίγοι, αλλά απαράβατοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται σε κάθε περίπτωση. Ένας από αυτούς είναι η απομάκρυνση του αναπνευστήρα από το στόμα, με το που πάρουμε την τελευταία ανάσα πριν βουτήξουμε. Για ποιο λόγο όμως το κάνουμε αυτό; Έχοντας τον αναπνευστήρα στο στόμα δυσκολεύουμε τη διαδικασία της εξίσωσης της πίεσης, μειώνουμε ελαφρά το υδροδυναμικό μας σχήμα, χρησιμοποιούμε μυς που δε χρειάζονται, παράγουμε θόρυβο κατά τα πρώτα μέτρα όπου φεύγει ο αέρας από το στέλεχος και τρομάζει τα ψάρια στα ρηχά, αλλά ΚΥΡΙΩΣ δυσκολεύουμε πολύ τη διαδικασία διάσωσής μας σε περίπτωση υποξίας (black out), είτε αυτή συμβεί κάτω από το νερό είτε στην επιφάνεια. πίσης μειώνονται δραματικά οι ήδη μικρές πιθανότητες αυτοδιάσωσής μας σε περίπτωση επιφανειακού συμβάντος. Τέλος να μην ξεχνάμε πως το νερό που υπάρχει στον αναπνευστήρα υπάρχει κίνδυνος να περάσει στους πνεύμονες μετά από κάποιο περιστατικό όπως τα παραπάνω, και να οδηγήσει στη δημιουργία πνευμονικού οιδήματος.

Με λίγα λόγια ο "κόπος" του να κάνουμε μια πολύ απλή κίνηση και να βγάλουμε τον αναπνευστήρα πριν βουτήξουμε είναι αμελητέος σε σύγκριση με τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις του να μην το κάνουμε!"

Ενημερωθείτε για τους κανόνες ασφαλείας που υπάρχουν για το κάθε επίπεδο ελεύθερης κατάδυσης. Δεν είναι πολυτέλεια. Είναι απόφαση ώριμου ατόμου που σέβεται τον εαυτό του...

bottom of page